25 april 2022 Eindhovens Dagblad door Merel van Beers

Make Art - Not War Foundation. Online verkoop van kunst van jonge Oekraïns talent / i.s.m. Lola Fick en Judith van Heck. Met Anna Zvyagintseva, Iryna Maksymova, Oksana Fedchyshyn, Yevgen Samborsky, Natasha Brichuk, Alina Sharovskaya, Neivan Made, Bogdana Davydiuk, Tamara Turliun, Vita Kalmutska, Julia Ilkiv. www.makeart-notwar.com

mei 2022 UIT Agenda Helmonddoor Rolf Thijssen

Make Art - Not War Foundation. Online verkoop van kunst van jonge Oekraïns talent / i.s.m. Gerard van Hal, Lola Fick en Judith van Heck. Met Anna Zvyagintseva, Iryna Maksymova, Oksana Fedchyshyn, Yevgen Samborsky, Natasha Brichuk, Alina Sharovskaya, Neivan Made, Bogdana Davydiuk, Tamara Turliun, Vita Kalmutska, Julia Ilkiv. www.makeart-notwar.com

de Gelderlander

April 2022 door Joost Ariaans

 

Make Art - Not War Foundation. Online verkoop van kunst van jonge Oekraïns talent / i.s.m. Lola Fick en Judith van Heck.

 

Met Anna Zvyagintseva, Iryna Maksymova, Oksana Fedchyshyn, Yevgen Samborsky, Natasha Brichuk, Alina Sharovskaya, Neivan Made, Bogdana Davydiuk, Tamara Turliun, Vita Kalmutska, Julia Ilkiv.

 

www.makeart-notwar.com

MESTMAG

 

We mochten een artikel schrijven voor kunstmagazine Mestmag over de Make Art Not War Foundation. Lees het hele verhaal via deze link.

 

"Kunst is de spiegel van de samenleving. Zolang er kunst is, is er hoop”,

vertelt initiatiefneemster en kunstenaar Ingeborg Vriends. Via Instagram heeft zij contact gezocht met de kunstenaars. “Sommigen zijn op de vlucht, anderen verblijven nog in Oekraïne. Vaak hebben ze alleen de digitale bestanden van hun kunstwerken op hun telefoon. Van deze bestanden maken we art prints”.

 

We were allowed to write an article for art magazine Mestmag about the Make Art Not War Foundation: "Art is society's mirror. As long as there's art, there's hope", says initiator and artist Ingeborg Vriends. She contacted the artists at Instagram. “Some are on the run, others are still in Ukraine. Often they only have the digital files of their artwork on their phone. “We make art prints from the digital files”.

Make Art Not War Cacaofabriek

tekst Jan-Willem van den Enden

 

‘Toen Rusland Oekraïne binnenviel en de oorlog in alle hevigheid losbarstte belde mijn oudste dochter, die in Den Bosch woont, me op. Mama, we moeten iets doen,’ vertelt Ingeborg Vriends. Dat was niet tegen dovemans oren gezegd. ‘Als kunstenaar en organisator van evenementen wist ze dat ze bij mij aan het goede adres was. Ik trok me het lot aan van al die kunstenaars die halsoverkop het land uit gevlucht zijn en hun werk en familie hebben moeten achterlaten.’

 

‘Ik begon op Instagram Oekraïense kunstenaars te zoeken en kwam met ze in contact. Ze hadden op hun smartphone soms nog foto’s van hun werk staan. Het originele werk was thuis in Oekraïne. Met die foto’s konden we iets. Het initiatief groeide al snel uit tot de stichting met de toepasselijke naam ‘Make Art - Not War’. We boden aan de foto’s in Nederland in gelimiteerde oplages te (riso) printen of te zeefdrukken en te koop aan te bieden. We hebben de webshop https://makeart-notwar.com gebouwd. Een digitale galerie. De helft van de opbrengst gaat naar Stichting Vluchteling en de andere helft naar de kunstenaars zelf. We kregen snel hulp van andere creatieven in Brabant zoals de Grafische werkplaats in Eindhoven en Den Bosch, maar ook van Juuds Foederer en Gerard van Hal, hier in Helmond. In de Cacaofabriek is nu tot 1 december werk van deze jonge Oekraïense kunstenaars te zien.’

Margriet Magazine

 

Elke week zet Margriets hoofdredacteur Helene van Santen een vrouw in het zonnetje. Een vrouw die de spotlights verdient, omdat ze andere vrouwen in hun kracht zet. Omdat ze zich inzet voor een betere maatschappij. Omdat zij het verschil maakt. Deze week: Ingeborg Vriends van Stichting Make Art - Not War.

 

Kun je vertellen wat je precies doet?

“Ik ben kunstenares. Na de academie (Koninklijke Academie ’s-Hertogenbosch) ben ik eerst als zelfstandig illustrator aan de slag gegaan voor kinderboeken, Sesamstraat, Hema enz. Daarna als ontwerper en organisator van culturele events weer terug waar ik hoor te zijn: de beeldende kunst.”

 

Wat is je drijfveer?

“Als katholiek meisje ben ik opgegroeid met de rituelen en blingbling van de kerk. Ik ben zelf niet gelovig, maar de fijne ervaring van zingeving of troost die je daar kunt vinden, kun je ook voelen bij kunst. Dát gevoel wil ik meegeven in mijn werk. Ik maak zelfverzonnen godinnen en zeemeerminnen met superpowers. De werken zitten vol laagjes en verhalen, samengesteld uit oude mythes en religies. Het zijn bijna allemaal altaartjes voor de vrouw, dat is mijn thema.”