Korte schrijfsels over kunst, literatuur en muziek. Kunst stelt vragen, kunst zet aan tot denken

Apollo 8 was de eerste bemande missie die in een baan om de maan werd gebracht. Daar was haast bij, want er was een prestigieuze race naar de maan bezig tussen de Sovjet-Unie en de VS. Apollo 8 moest vooral geschikte landingsplaatsen op de maan in kaart brengen. Aan boord waren Frank Borman, Bill Anders en commandant Jim Lovell, later ook aan boord van de ongelukkige Apollo 13 missie (Housten, we have a problem).

 

Wij kennen Apollo 8 vooral van ‘Earthrise’. Dit is de naam van de eerste foto ooit gemaakt van de aarde. Genomen op kerstavond 1968 door de astronaut William (Bill) Anders. Je ziet de horizon van de maan vlak daarboven de aarde, die opkomt vanuit de nacht.

Een louter toevallige foto; de aarde was al die tijd buiten hun blikveld geweest, want: zij waren op weg naar de maan. Tot de Apollo door een gekke manoeuvre tolde en zij ineens zicht hadden op dit iconische beeld...

 

Bedenk jezelf; dit was de eerste missie naar de maan, de eerste keer dat de mens zijn wereld zag op een afstand van bijna 400.000 kilometer! Volgens sommigen was het deze foto die mensen echt deed beseffen hoe klein en nietig de aarde was, en hoe zuinig ze erop moesten zijn. De legacy van deze foto gaat door tot Al Gore’s "An Inconvenient Truth”, en beyooooond...! Hoe kwetsbaar een klein ziet die wereld eruit. Hoe nietig moeten zij zichzelf hebben gevoeld.

Het was 1968 en de wereld zou nooit meer dezelfde zijn, dacht iedereen.

 

Ik ben van 1971. Het idee van een nieuw besef van de aarde, zijn nietigheid en kwetsbaarheid is míj in zeker geval nooit meegegeven. Mijn ouders hadden een veredelde friettent, lazen de Autoweek en nieuwe Panorama en vonden het belachelijk dat ze van de gemeente een vetput moesten. Want ‘alsof de gemeente weet wat ze met dat vet moeten doen elke week’. Wij gingen alle zondagen met het gezin naar het bos in de auto, met de raampjes open.

 

Het belangrijkste wat Apollo 8 die dag ontdekte was niet de maan; dat was de aarde.

Als je na ’68 geboren bent, kan je dat jammer genoeg niet weten...

 

NB: bij Bill Anders thuis hangt die foto 1 slag naar links gekanteld, want dat is het juiste perspectief.

 

Filmtip: Toy story deel 1, één van de mooiste films ooit gemaakt met de legendarische astronaut Buzz Lightyear. Zijn naam is gebaseerd op astronaut Edwin "Buzz" Aldrin, de tweede mens ooit op de maan (na Neil Armstrong, Apollo 11).